DŽON PROKTOR - JUNAK DRAME ARTURA MILERA "VEŠTICE IZ SALEMA"



Džon Proktor, lik iz drame "The Crucible" (Veštice iz Salema) Artura Milera, predstavlja simbol borbe protiv nepravde i moralnog propadanja u društvu. Njegova sudbina u priči o suđenju vešticama u Salemu služi kao paralela sa montiranim procesima koji su se događali u različitim vremenima i društvima, uključujući i kasnije epohe poput makartističkog lova na komuniste i levičarske simpatizere kao i montirane procese u totalitarnim režimima poput Staljinove Rusije i nacističke Nemačke.



Proktorova hrabrost da se suprotstavi lažima i histeriji u društvu koje je zahvaćeno masovnom panikom ilustruje univerzalnu borbu pojedinca za integritet i istinu. On odbija da se pridruži masi koja se okreće protiv svojih komšija i prijatelja zarad lične koristi ili spasavanja vlastitog života. Umesto toga, Proktor se suočava sa svojim greškama, poput preljube, ali istovremeno odbija da potpiše lažno priznanje koje bi uništilo njegovu čast i integritet.



Njegova odluka da se odupre masovnoj histeriji i manipulaciji i da radije umre nego da živi u laži predstavlja ključnu temu koja čini ovu dramu univerzalno relevantnom. Proktor nas podseća da čast i integritet ne smeju biti žrtvovani zarad lične koristi ili opstanka u okrutnom društvu koje se oslanja na manipulaciju i laž.



Kroz lik Džona Proktora, Miler nas podseća da je hrabrost u odbijanju da se pridružimo masi i doslednost moralnim vrednostima ključno za očuvanje ljudskog dostojanstva i integriteta. Proktorova žrtva postaje simbol otpora i borbe protiv nepravde i tiranije, čineći ga jednim od najupečatljivijih likova u svetskoj dramskoj književnosti.




Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha