"ZLOČIN I KAZNA", UKRATKO


„Zločin i kazna“ Fjodora Dostojevskog je klasik svetske književnosti, jedan od onih romana koji stručnjaci i čitaoci u raznim istraživanjima svrstavaju među najznačajnije ikad napisane. Ovo delo poznato je po istraživanju morala, krivice i ljudske psihe.


Roman prati priču o Rodionu Raskoljnikovu, siromašnom bivšem studentu koji počini besmisleno ubistvo i bori se sa psihološkim i filozofskim posledicama svojih postupaka. Priča ima elemente kako kriminalističkog tako i psihološkog romana, ali je mnogo više od toga. 


U svojoj srži, „Zločin i kazna“ se bavi dubokim moralnim i egzistencijalnim dilemama sa kojima se suočava njegov protagonista Raskoljnikov, dok racionalizuje zločin kao sredstvo da opravda svoju izuzetnost i da testira svoju teoriju o „izvanrednom čoveku“. Kroz  unutrašnja previranja Raskoljnikova i moralno propadanje, Dostojevski donosi prodorno istraživanje ljudske sposobnosti za racionalizaciju i posledice nekontrolisane intelektualne arogancije.


Istraživanje krivice i iskupljenja u romanu je centralna tema, jer Raskoljnikovljev unutrašnji nemir i psihološka dezintegracija služe kao sredstvo za Dostojevskog da istražuje dubine ljudske svesti i borbu za moralno razrešenje.





 Lik Sonje, pobožne i saosećajne mlade žene, služi kao dirljiv pandan Raskoljnikovljevoj izmučenoj duši, otelotvorujući teme saosećanja, žrtvovanja i duhovnog iskupljenja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha