"DON KIHOT" JE MNOGO VIŠE OD ROMANA


Miguel de Servantes (1547 - 1616), rođen na današnji dan pre mnogo godina, ostavio je neizbrisiv pečat u svetu književnosti, a njegovo remek-delo "Don Kihot" pominjemo  kao neprolazni spomenik.

Servantes nije samo pisac; on je majstor čije pero nije bilo ograničeno pukim redosledom reči. Don Kihot je više od romana, to je kritika, to je ogledalo koje odražava ljudsku prirodu i nudi duboke uvide u ljudsku dušu.


Ova knjiga nije samo oblikovala špansku književnost; njen uticaj proteže se i preko okeana, dotičući srca mnogih američkih pisaca. Američki pisci, poput Marka Tvena,  prigrlili su Servantesov duh buntovništva i satiričnog humora. Don Kihot, poput Haklberija Fina, postao je simbol bunta protiv nametnutih normi.

Servantesova igra s iluzijom i stvarnošću pronašla je odjek u delima Latinske Amerike. Veliki mađioničar reči, Gabrijel Garsija Markes, stvorio je svoje literarno tkanje, magični realizam sličan onome u "Don Kihotu". Njegovi likovi hodaju tankom crtom između stvarnosti i fantazije, što je nasleđe koje možemo pratiti do Španca koji je kreirao vitezovu beskrajnu potragu.


"Don Kihot" nije samo književni trijumf; to je ogledalo koje je svoj odsjaj bacilo širom sveta, osvetljavajući apsurdnosti ljudskog ponašanja. Uticaj ovog dela na književnost je monumentalna katedrala, a svaki pisac koji je zakoračio u arenu književnog stvaralaštva oseća senku Servantesovog genija.

Njegov doprinos umetnosti nije samo u stvaranju romana; on je postavio temelje za dekonstrukciju stvarnosti i stvaranje likova duboko usađenih u ljudsku svest. "Don Kihot" nije samo priča; to je filozofski manifest, poziv na razmišljanje o suštini čoveka i društva.


Mnogi intelektualci, kako u prošlosti tako i danas, pronalaze metaforu za svoju gorku, tragičnu i grotesknu sudbinu u neujednačenoj borbi Don Kihota protiv vetrenjača u svetu punom licemerja, beščašća i apsurda, svetu lišenom mašte i ideala. Dakle, Don Kihot nije samo metafora; postao je simbol.

Treba napomenuti da je Don Kihot, osim piscima, bio inspiracija i drugim umetnicima: slikarima, vajarima, kompozitorima, filmskim stvaraocima, pozorišnim rediteljima...

Danas, dok slavimo Servantesov rođendan, slavimo i nasleđe koje je ostavio: nasleđe koje je transcendiralo jezike i kulture, dopirući do srca svih koji se dive snazi reči i moći imaginacije. Zato Servantes nije samo veliki španski pisac; on je svetsko blago, vodič kroz lavirint ljudskog uma i srca, čije je svetlo inspirisalo umetnike na različitim meridijanima naše planete.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha