FILMOVI PO ROMANIMA DŽORDŽA ORVELA




Svet je 25. juna obeležio 120 godina od rođenja Džordža Orvela.

Erik Artur Bler (25. jun 1903 - 21. januar 1950), poznatiji pod pseudonimom Džordž Orvel, bio je engleski romanopisac, esejista, novinar i kritičar. Njegovo delo karakteriše lucidna proza, društvena kritika, protivljenje totalitarizmu i podrška demokratiji.

Orvel je pisao književnu kritiku, poeziju, beletristiku i polemičko novinarstvo. Najpoznatiji je je po alegorijskoj noveli "Životinjska farma" (1945) i distopijskom romanu "Hiljadu devet stotina osamdeset četvrta" (1949).

Dva Orvelova najpoznatija dela ekranizovana su, jedan od njih kao animirani film .

"Hiljadu devet stotina osamdeset četvrta" , poznat i kao 1984, je britanski distopijski dramski film iz 1984. koji je napisao i režirao Majkl Radford, zasnovan na istoimenom romanu Džordža Orvela iz 1949. godine. U glavnim ulogama su Džon Hert, Ričard Barton, Suzana Hamilton i Siril Kjuzak.


Film, koji je bio Bartonovo poslednje pojavljivanje na ekranu, posvećen je njemu. Film je nominovan za nagradu BAFTA za najbolju umetničku režiju i osvojio je dve britanske filmske nagrade Evening Standarda za najbolji film i najboljeg glumca.


"Životinjska farma" je animirani film iz 1954. u režiji animatora Džona Halasa i Džoja Bečelora.



Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha