POČNIMO OPET OD VERE U SEBE



Student Elektrotehničkog fakulteta  u Beogradu osvojio je zlato na Olimpijadi iz mikroelektronike! 

Miloš Grubor, student pete godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, modul Elektronika, osvojio je zlatnu medalju.

Iza sebe je ostavio Ji Dinga, predstavnika Nemačke, Fabiana Toresa iz Urugvaja i još 35 studenata iz 22 zemlje.

Bravo! 


Uvek se iznova užasnem kada neko, autoritativan, ustvrdi kako smo mi ovde, na ovim prostorima, nesposobni, neinventivni, inertni, nedovoljno promućurni, nepreduzimljivi... Pogotovu kada to kaže neko od nas čije izjave, sticajem okolnosti, imaju daleko veću težinu od izjava "običnih" ljudi. Potrebna je velika doza drskosti, pokvarenosti i bezobrazluka da se tako nešto kaže, a da posledica praktično nema. Što je još gore, postoji mnogo ljudi koji ove tvrdnje prihvataju, poneki sa dubokim uzdahom i tužnim zaključkom - nažalost, tako je. Ubedio ih je "autoritet" da nisu ni za šta i da im je za sve potrebna pomoć "prijatelja" iz belog sveta. Koji će svoje usluge dobro naplatiti, a od toga će svakako korist imati i "autoritet". Zaboravljaju oni pritom da vreme ne počinje od danas i od juče i da amnezija nije kolektivna. Ima nas koji pamtimo mnoge zvezdane trenutke iz prošlosti...

No, prošlost kao prošlost, bilo pa prošlo. Mada iz nje svakako treba izvući neke pouke. Kao što je recimo ona da izolovanost, sankcije i beda doprinose zaostajanju većine i enormnom bogaćenju manjine. Šta se tu može, sudbina - reći će neko. Ali šta ako tu "sudbinu" neko usmerava? Zašto bi? Pa zato jer ima koristi. A onda će nam lepo reći da smo nesposobni i da ne radimo dovoljno. Ili još bolje - ništa ne radimo! A volimo i da kraducnemo, da tražimo rupe u zakonima... Dok autoriteti to nikako ne rade. Oni pošteno, brate, kradu.

 E onda daj da nam sve što se tiče intelekta i pameti završe neki drugi, jer mi to jednostavno ne znamo! Nekad smo znali, učili većinu drugih, eto došlo vreme da oni uče nas. Takvi smo. I to nismo znali sve dok nam autoriteti nisu rekli. Prosvetlili nas.

Ja ipak mislim, i ubeđen sam u to, da problem nikada nije bio u nama. Nikada! A da je to tako, govori niz primera oko nas. Neki od nas pokazuju da su najbolji. Neki da su u samom vrhu. Oni nas opominju da sebi treba verovati. A onda ćemo verovati i u sebe.

Čestitke studentu ETF- a.





Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha