NOSTALGIJA ZA VOZOM


Najbrži vozovi na svetu - probijena granica od 600 km na sat! Zamislite relaciju Bor - Beograd za 25 minuta! Kinezi osvojili "granicu snova"! 

Ne možemo nekako, kad govorimo o vozovima, da se sa mnogo nostalgije ne prisetimo nekadašnjeg voza koji je saobraćao od Zaječara (odnosno Prahova) do Beograda, a koji je iz Bora do prestonice stizao za otprilike isto vreme kao i autobus danas - 4 do 4 i po sata. Bilo je to pre 40 - 50 godina. Voz je prolazio kroz Majdanpek, Požarevac... Bilo je lepo i udobno putovati tim vozom, glavna prednost u odnosu na autobus bila je u tome što je putnik mogao da ustane, protegne noge, popije kafu ili piće u bifeu... I komunikacija sa ostalim putnicima bila je mnogo življa i sadržajnija no što je to bilo u autobusu, ljubitelji tračeva ovo putovanje doživljavali su kao pravu poslasticu jer ono što bi tu čuli - na drugim mestima nisu mogli, ili bar ne tako detaljno...

Uza sve to, vozna karta je uvek bila jeftinija od autobuske. 

Taj voz je, kako se zvanično čulo, zbog loše pruge, pre 30-ak godina počeo da kasni, isprva malo, da bi to sa godinana bilo sve više i više. Na kraju se do Beograda iz Bora putovalo 8 pa i 10 sati, maltene kao da se ide na neku morsku destinaciju (razdaljina oko 250 km). A nije se to očekivalo s obzirom na priče krajem osamdesetih, početkom devedesetih, o velikom napretku i brzim prugama kao najvećem prioritetu. Sećaju se, oni koji su u stanju, svi dobro toga.

Na kraju, voz je ukinut, a tako je ostalo do današnjeg dana. Nema odavno više te linije. A nema ni govora o njenom ponovnom uspostavljanju. Jedan od prilično blentavih argumenata za ukidanje tada, osim loše pruge (koja valjda može da se popravi, a i da se napravi nova) bio je "da nije bilo putnika pa je linija nerentabilna". Pa naravno da nije bilo putnika ako se umesto 4 putuje 10 sati. Neko ne bi pristao da tako putuje ni da su se karte džabe delile... Osamdesetih godina prošlog veka taj voz bio je uvek pun... I logično je da bude tako ako je karta jeftinija a vreme putovanja isto, uz veći komfor. 

Već dugo iz Bora ka prestonici saobraća samo autobus. Ponekad čujem "mudre" misli nekih svojih poznanika u stilu "ha, ha, šta te bre to zanima, pa to je prevaziđena stvar!?!?"

Prevaziđena stvar?!?! Voz!?

Informacija o najbržem vozu na svetu možda to ilustruje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha