NAJBOLJI FILMOVI STIVENA SPILBERGA


Stiven Spilberg (1946), američki reditelj, svakako spada u najistaknutije filmske reditelje i producente današnjice, a nije mali broj onih koji ga smatraju najvećim režiserom svih vremena. I to sa veoma jakim argumentuma. Jer, vrlo je mali broj reditelja koji imaju u kontinuitetu toliko dobrih filmova, mereno ne samo bioskopskim posetama i finansijskim uspesima, već i umetničkim, estetskim merilima. On ima mnogo snimljenih filmova, svakako da nisu svi podjednako kvalitetni, ali je među njima dosta onih koji zadovoljavaju vrlo visoke kriterijume.

Dobitnik je tri Oskara i nagrade za životno delo. Za najbolju režiju i fotografiju ("Šindlerova lista" iz 1993. godine) i najbolju režiju za film  ("Spasavanje redova Rajana" iz 1998. godine).

Naravno, to su njegovi Oskari, a ovu nagradu dobijali su i drugi koji su u Spilbergovim filmovima glumili ili učestvovali u njihovom stvaranju.

Uz Oskare, tu su i mnoge druge prestižne međunarodne nagrade. 

Kako je Spilberg iza kamere već duže od 50 godina, nakupilo se mnogo ostvarenja, pa nije lako napraviti izbor najboljih. Kako god da se okrene - uvek kriterijumi dobrim delom zavise od subjektivne procene i afiniteta onoga ko procenjuje. Ja zato i ne bežim od "optužbe" za subjektivnost kada sam se opredelio za 16 Spilbergovih filmova iz različitih perioda njegovog stvaralaštva. Hronološkim redom, to bi, iz moje perspektive, ovako izgledalo:



"Duel" (1971) 




"Ajkula" (1975)




"Boja purpura" (1985)




"Šindlerova lista" (1993)




"Amistad" (1997)




"Spasavanje redova Rajana" (1998)




"Veštačka inteligencija" (2001)




"Suvišni izveštaj" (2002)




"Uhvati me ako možeš" (2002)




"Terminal" (2004)




"Minhen" (2005)




"Linkoln" (2012)




"Most špijuna" (2015)





"Doušnik" (2017)



"Priča sa zapadne strane" (2021)




"Fabelmanovi" (2022)

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha