Četiri decenije "Oficira i džentlmena"



Svi koji dobro pamte magične osamdesete godine, kada je jedan od rituala bio i odlazak u bioskop, sigurno nisu zaboravili film "Oficir i džentlmen". To je ostvarenje koje je lansiralo tada mladog Ričarda Gira u sam vrh svetskog glumišta. Naravno i njegovu partnerku Debru Vinger. Njihova turbulentna, pa ipak romantična veza, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Lile su se suze, bilo je uzdaha, dah se povremeno gubio, ali je na kraju ipak došlo olakšanje. Pročistile su se  negativne emocije i, kako to gotovo uvek biva u melodrami, došlo je do katarze. Ljubav je pobedila! Ali ne bez patnje, žrtava, odricanja (a rat protiv sopstvenog ega jedan je od najtežih), lomova, preokreta... Iako su bili kandidovani, protagonisti nisu dobili Oskara, on je, kada je ovaj film u pitanju, pripao odličnom glumcu koji se našao u takozvanoj sporednoj ulozi.






Ovaj film je juče, 28. jula, obeležio 40. rođendan. 





"Oficir i džentlmen"  je američka romantična drama (ali ne samo to, to je takođe i film o sazrevanju i suočavanju sa velikim životnim izazovima) iz 1982. godine u kojoj glume Ričard Gir, Debra Vinger, Luis Goset Džunior, Dejvid Kit, Robert Lođa... Goset je osvojio nagradu Akademije (Oskara) za najboljeg sporednog glumca u filmu. Režiju potpisuje Tejlor Hakford. 






Ričard Gir je Zek Mejo, distanciran i ćutljiv vojnik koji želi da postane mornarički pilot. Kada stigne u kamp za obuku, on će se zameriti ozbiljnom naredniku Emilu Foliju (Luis Goset Džunior). Mejo je odličan kadet, ali čini se pomalo hladan, pa ga Foli testira do krajnjih granica shvatajući da će jednoga dana postati vrhunski oficir ukoliko prestane da bude obuzet sobom u tolikoj meri. Zekova ljubavna veza sa Polom Pokrifi (Debra Vinger), fabričkom radnicom, biće ugrožena  nemogućnošću da se prepusti. Ali tek pošto njegov najbolji prijatelj Sid (Dejvid Kit) izvrši samoubistvo zbog neuspele romanse, Zek se konačno otvara prema drugima i sazreva...





Film je u bioskopima širom sveta imao veliki uspeh, a kasnije su ga mnogi i po nekoliko puta gledali na malim ekranima. I uvek otkrivali neki novi detalj koji bi upotpunio mozaik. On jeste jedno od onih ostvarenja koje čak i mrzitelje srceparajućih romantičnih priča ne ostavljaju ravnodušnim. To je razlog za njegovu dugovečnost i povod za naše sećanje. Koje nikako nije nostalgično, jer je prevazišao vreme u kome je nastao. On traje. 


Detalji iz filma:

Dolazak u jedinicu i prvi kontakt:

Kaljenje i borba:

Završetak:

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha