NAJBOLJA DELA AMERIČKE KNJIŽEVNOSTI: LIRIKA, EPIKA, DRAMA


Odabrati najbolje delo iz prebogatog korpusa američke književnosti poduhvat je koji svaki ljubitelj literature doživljava kao slatki izazov. Uvek će postojati subjektivnost u ovakvom izboru, no neki naslovi neumitno izranjaju iz mora knjiga, privlačeći nas svojom neporecivom kvalitetom i uticajem. Moj književni senzibilitet govori mi, svojim ipak nesigurnim glasom, da se opredelim za tri, rekao bih, po mnogo čemu, ključna dela američke literature: "Vlati trave" Volta Vitmana kao najbolju lirsko delo, "Buka i bes" Vilijama Foknera kao najbolje epsko delo, i "The Crucible" Artura Milera kao najbolju dramu.

Lirika: "Vlati trave" Volta Vitmana

"Vlati trave" je monumentalna zbirka pesama koja je redefinisala američku poeziju. Vitman, sa svojim slobodnim stihom, oslobođenim tradicionalnih metara i rima, unosi dah svežine i slobode u svaku pesmu. Njegovo slavljenje prirode, tela, i duše otkriva nepatvoreni entuzijazam za život.
Vitman jeste pesnik prirode, ali i pesnik demokratije, individualizma i jednakosti, one jednakosti koja nije pojednostavljena i vulgarizovana, već predstavlja jedan viši oblik ljudske kooperacije. Njegova sposobnost da ujedini lične i univerzalne teme kroz jedinstveni lirski glas čini ga neponovljivim. Kada čitamo Vitmana, osetimo njegov puls, njegovu energiju, i to kako on vidi svet – kao mesto beskrajnih mogućnosti i neograničene lepote.


Epika: "Buka i bes" Vilijama Foknera

Vilijam Fokner, sa svojim romanom "Buka i bes", istražuje mračne dubine južnjačke porodice Compson, koristeći narativne tehnike koje su bile daleko ispred svog vremena. Kroz četiri različita narativna glasa, Fokner nas uvodi u svet strasti, bola i raspada, slikajući živopisnu i kompleksnu sliku američkog Juga.
Foknerov stil struje svesti, sa svojim fragmentiranim i ponekad konfuznim prikazima događaja, zahteva pažljivog čitatelja. Upravo ta složenost daje romanu dubinu i bogatstvo, pružajući nam u isto vreme priču, ali i bogat doživljaj unutrašnjeg sveta likova. "Buka i bes" jeste epska priča o propasti jedne porodice, ali i meditacija o vremenu, pamćenju i ljudskom stanju, zapravo čitavoj lepezi kontroverznog unutrašnjeg života čoveka, u kome se sustiču i prepliću dobro i zlo, svetlo i tama, raj i pakao.


Drama: "The Crucible" Artura Milera

Artur Miler, kroz "The Crucible", koristi istorijski događaj suđenja vešticama u Salemu da bi osvetlio opasnosti histerije i političkog progona. Drama, napisana tokom makartističke ere, služi kao snažna alegorija o strahu, nepravdi, i gubitku individualnih sloboda.
Milerova veština leži u njegovoj sposobnosti da spoji istorijski kontekst sa univerzalnim temama. Likovi u "The Crucible" su složeni, sa motivima koji su često konfliktni, što dodatno pojačava napetost i dramsku snagu dela. Miler svakako kritikuje i osuđuje prošle i sadašnje zablude, ali nas i podstiče na razmišljanje o etici, moralu i kompleksnoj ljudskoj prirodi, u kojoj usled raznih okolnosti, ali i strasti i mračnih poriva, malo nedostaje da zlo odnese prevagu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha