DŽON APDAJK I FILIP ROT - DVA VELIKA AMERIČKA PISCA


Džon Apdajk i Filip Rot zauzimaju istaknuta mesta u panteonu američke književnosti 20. veka, svaki sa svojim jedinstvenim glasom, stilom i tematskim preokupacijama. Njihova dela pružaju dubok uvid u američko društvo, kulturu i individualne psihološke složenosti. Obojica pisaca, svaki na svoj način, krase stilska elegancija.

Sličnosti

Jedna od ključnih sličnosti između Apdajka i Rota je njihova opsesivna preokupacija američkim srednjim staležom i životom prosečnih Amerikanaca. Obojica pisaca temeljito istražuju unutrašnji život svojih likova, fokusirajući se na svakodnevne izazove, moralne dileme i seksualne tenzije. Njihovi protagonisti su često obični ljudi koji se suočavaju sa egzistencijalnim pitanjima, često sa osećajem nezadovoljstva i neuspeha.

Apdajk i Rot dele i određeni autobiografski pristup pisanju. Njihovi glavni likovi često reflektuju aspekte njihovih sopstvenih života, a njihove priče sadrže mnoge autobiografske elemente. Ova introspektivnost omogućava čitaocima da zavire u privatne svetove autora, pružajući autentičan prikaz unutrašnjih borbi i dilema sa kojima su se suočavali.



Razlike

Međutim, postoje značajne razlike između njih dvojice koje ih čine jedinstvenim i samosvojnim glasovima u američkoj književnosti. Apdajk je poznat po svojoj lirici i pažnji prema detaljima, što njegovim opisima daje poetsku i gotovo slikarsku kvalitetu. Njegova proza je bogata, razrađena i estetski ugodna, često se fokusirajući na senzorne i emotivne aspekte života.

S druge strane, Rotov stil je direktniji i oštriji, sa naglaskom na moralne i društvene konflikte. Njegova proza je intenzivna i često kontroverzna, istražujući teme poput identiteta, religije, politike i seksualnosti na način koji izaziva i provocira čitaoca. Rot se ne ustručava da istraži tamnije aspekte ljudske prirode i često koristi ironiju i crni humor kao sredstvo izraza.



Tematske preokupacije

Tematski, Apdajk i Rot takođe pokrivaju različite teritorije. Apdajk je poznat po svojoj "Rabbit" seriji, koja prati život Harija "Rabbit" Angstrama kroz nekoliko decenija. Kroz ovaj lik, Apdajk istražuje teme sredovečne krize, seksualnog nezadovoljstva, vere i svakodnevnih borbi običnog čoveka. Njegova dela često odražavaju nostalgiju za prošlim vremenima i duboko ukorenjenu religioznost. Dodatno, Apdajk je bio svestran pisac koji se ogledao u različitim književnim vrstama, posebno se ističući u kratkim pričama. Njegova dela kao što su "Parovi," "Brazil" i "Gertruda i Klaudije" takođe su značajna i pokazuju raznolikost njegovih interesa i stilova.



Filip Rot, s druge strane, često se bavi temama jevrejskog identiteta, asimilacije, politike i seksualnosti. Njegovi romani kao što su "Portnoy's Complaint" i "American Pastoral" istražuju kompleksne odnose između ličnog i političkog, individualnog identiteta i kolektivnih očekivanja. Rot se bavi pitanjima moći, moralne odgovornosti i ljudske slabosti, često kroz likove koji su u sukobu sa samima sobom i svojim društvenim okruženjem. Rot se takođe okušao u različitim književnim vrstama, a značajni su i romani "Profesor žudnje," "Zbogom, Kolumbo," "Ljudska mrlja" i "Dying Animal."



Uzori i ideje

Apdajkovi književni uzori uključuju pisce kao što su Vladimir Nabokov, Marsel Prust i Henri Džejms, od kojih je preuzeo ljubav prema bogatom jeziku i složenim psihološkim portretima. Njegova poetika je ukorenjena u modernističkoj tradiciji, s naglaskom na introspektivnost i estetiku.



Rotovi uzori uključuju pisce poput Kafke, Dostojevskog i Džejmsa Džojsa, od kojih je preuzeo sklonost ka istraživanju mračnih aspekata ljudske psihe i kompleksnih moralnih dilema. Njegova dela često odražavaju postmodernistički senzibilitet, s naglaskom na ironiju, fragmentaciju i subverziju tradicionalnih narativa.



Reprezentativna dela

Džon Apdajk je možda najpoznatiji po svojoj "Rabbit" seriji, uključujući "Rabbit, Run" (1960), "Rabbit Redux" (1971), "Rabbit Is Rich" (1981) i "Rabbit at Rest" (1990). Ovi romani hronološki prate život glavnog junaka i pružaju detaljan prikaz američkog društva kroz decenije. Uz ovu seriju, značajna su i dela "Parovi," "Brazil" i "Gertruda i Klaudije," koja dodatno osvetljavaju širinu njegovog književnog interesa i majstorstva.



Filip Rot je poznat po delima kao što su "Portnoy's Complaint" (1969), "The Ghost Writer" (1979), "Sabbath's Theater" (1995) i "American Pastoral" (1997). Svaki od ovih romana istražuje različite aspekte ljudske prirode i američkog društva, pružajući oštar i često kontroverzan pogled na teme identiteta, moralnosti i politike. Pored ovih dela, značajni su i romani "Profesor žudnje," "Zbogom, Kolumbo," "Ljudska mrlja" i "Dying Animal," koji dodatno osvetljavaju kompleksnost i raznovrsnost Rotovih književnih preokupacija.


Džon Apdajk i Filip Rot su dva giganta američke književnosti, svaki sa svojim jedinstvenim stilom, temama i pristupom. Dok ih mnoge sličnosti povezuju, njihovi različiti stilovi i tematske preokupacije čine ih osobenim i samosvojnim glasovima. Njihova dela ostaju relevantna i danas, pružajući dubok uvid u ljudsku prirodu i kompleksnost američkog društva. Ovde su kao najznačajnija dela istaknuti romani, ali je važno napomenuti da su oba autora bila mnogo svestranija i da su se ogledali i u drugim književnim žanrovima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha