DVA VELIKA FILOZOFA XX VEKA


DVA VELIKA FILOZOFA XX VEKA

U 20. veku, filozofija je doživela dramatične promene i diverzifikaciju. Dvojica veoma uticajnih filozofa ovog perioda su Anri Bergson i Karl Poper. Iako su njihovi pristupi filozofiji bili vrlo različiti, oba mislioca su duboko uticala na način na koji razumemo svet, nauku i ljudsko iskustvo.

Anri Bergson: Filozofija intuicije i trajanja

Anri Bergson, rođen 1859. godine, bio je francuski filozof poznat po svojoj kritici mehanicističkog pogleda na svet i svojoj teoriji intuicije. Bergson je smatrao da se stvarnost ne može u potpunosti razumeti kroz racionalne, analitičke metode nauke. Umesto toga, on je predložio koncept „trajanja“ (la durée), koji se odnosi na subjektivno iskustvo vremena koje je neprekinuto i teče, za razliku od vremena koje je objektivno merljivo i koje se koristi u naučnim analizama.

Bergson je verovao da se istinsko znanje o stvarnosti može postići samo intuicijom, koja omogućava neposredan uvid u suštinu stvari, za razliku od intelektualnog analitičkog razumevanja koje fragmentira i zamagljuje celinu. U svom delu „Kreativna evolucija“, Bergson je isticao da je život inherentno kreativan proces koji se ne može svesti na mehaničke zakone.



Karl Poper: Filozofija kritičkog racionalizma i falsifikacije

Karl Poper, rođen 1902. godine, bio je austrijsko-britanski filozof nauke najpoznatiji po svom radu na teoriji naučne metode i društvenoj filozofiji. Poper je bio zagovornik kritičkog racionalizma, stava da naučno znanje napreduje kroz proces postavljanja hipoteza koje se zatim podvrgavaju rigoroznim testovima falsifikacije.

Za Popera, naučna teorija je valjana samo dok ne bude opovrgnuta. Njegova ključna ideja bila je da naučne hipoteze moraju biti falsifikabilne, što znači da moraju biti konstruisane na način koji omogućava njihovo testiranje i potencijalno odbacivanje na osnovu empirijskih dokaza. Ovaj pristup predstavljao je radikalan odmak od tradicionalnog pogleda na nauku kao akumulaciju verifikovanih činjenica.

Poper je takođe bio kritičar totalitarnih ideologija i zagovarao je otvorena društva u kojima su sloboda i kritička diskusija temeljne vrednosti. Njegovo delo „Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji“ je kritika totalitarnih sistema i odbrana liberalne demokratije.



Komparacija

Iako su Bergson i Poper živeli i delovali u istom veku, njihova filozofska polja interesovanja i metodologije su se značajno razlikovale. Bergsonova filozofija je naglašavala intuitivno i subjektivno iskustvo kao ključ za razumevanje stvarnosti, dok je Poper bio posvećen racionalnom, kritičkom pristupu koji je usmeren na empirijsko testiranje i falsifikaciju.

Bergson je verovao da racionalna analiza razdvaja i umanjuje stvarnost, dok je Poper tvrdio da jedino kroz kritičko ispitivanje i mogućnost opovrgavanja možemo napredovati u znanju. Bergsonov naglasak na kreativnosti i evoluciji života kao dinamičnom procesu kontrastira sa Poperovim insistiranjem na strogim metodološkim principima u nauci.

Oba filozofa su, međutim, delila interes za duboko razumevanje stvarnosti i ljudskog postojanja, ali su do tih razumevanja dolazili različitim putevima. Bergsonova filozofija je bila više orijentisana ka umetničkom, duhovnom i subjektivnom aspektu ljudskog iskustva, dok je Poperova filozofija bila fokusirana na objektivnost, racionalnost i kritičko mišljenje.


Anri Bergson i Karl Poper su ostavili neizbrisiv trag u filozofiji 20. veka, svaki na svoj jedinstven način. Bergson nas je podsetio na važnost intuicije i subjektivnog iskustva u razumevanju života, dok nas je Poper naučio vrednosti kritičkog razmišljanja i naučne metode. Njihove filozofije, iako različite, obogatile su naše shvatanje sveta i nastavile da inspirišu buduće generacije mislilaca.



Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha