"AFTER THE FALL", DRAMA ARTURA MILERA


Drama "Nakon pada" Artura Milera objavljena je 1964. godine i predstavlja jedno od njegovih najintimnijih dela, inspirisano ličnim iskustvima i burnim brakom sa ikoničnom glumicom Merilin Monro. Glavni lik, Kventin, deluje kao Milerovo alter ego, dok lik njegove druge supruge, Megi, veoma liči na Monro. Ova paralela između stvarnosti i fikcije čini predstavu veoma ličnom i emocionalno nabijenom.


Drama "Nakon pada" ima dva čina koji retrospektivno prikazuju niz susreta i događaja tokom perioda od 25 godina. Kroz fragmentirane scene i sećanja, publika je uvučena u unutrašnji svet Kventina, pedesetogodišnjeg njujorškog advokata, istražujući njegove odnose sa intimnim saradnicima i voljenima. Tematski, predstava istražuje moralne dileme, etičku ambivalentnost i ličnu odgovornost, često koristeći Kventinove odnose sa ženama kao ključne elemente priče. Megina transformacija iz popularne zabavljačice u ogorčenu neurotičnu osobu, koja kulminira u njenim samoubilačkim radnjama, simbolizuje duboku emocionalnu borbu i raspad braka, dodatno naglašavajući ličnu prirodu ovog dela.


Kroz slojevitu naraciju, Miller prožima političke i lične motive, istražujući složenost ljudskih odnosa i unutrašnje sukobe.

"Nakon pada" nije samo priča o jednom, odnosno dva braka, već o široj potrazi za smislom i identitetom u surovom svetu. Kroz Kventinovu introspekciju i suočavanje sa sopstvenim demonima, publika se suočava sa univerzalnim temama ljubavi, gubitka i ličnog ispunjenja.

Bez obzira na podeljene kritičke reakcije, ova drama ostaje važna i dirljiva zbog svoje duboke emocionalne iskrenosti i univerzalnih ljudskih istina kojima se bavi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha