"JADNICI" VIKTORA IGOA




Na kaldrmisanim ulicama Pariza, gde siromaštvo baca duge senke, a nada treperi kao sveća na vetru, "Jadnici" Viktora Igoa otkrivaju nam ep o ljudskoj otpornosti. To je priča satkana od niti nepravde, iskupljenja i nemilosrdne potrage za boljim sutra.

Žan Valžan, bivši osuđenik obeležen zatvorskim zidovima, bori se protiv demona svoje prošlosti i okova društvenog prezira. On žudi za iskupljenjem, da pobegne od etikete „zločinca“ urezane u njegovo biće. Delima izuzetne ljudskosti i samopožrtvovanja, on polako krči put ka novom životu, ali ga senka inspektora Žavera, nemilosrdnog otelotvorenja zakona, drži okovanog za prošlost.

Kozeta, dete rođeno u bedi, postaje Valžanova usvojena ćerka, oličenje njegove očajničke nade u budućnost koju ne dotiču njegove senke. Njihovo putovanje je dirljiv ples ljubavi i žrtve, svedočanstvo trajne veze između oca (iako ne biološkog) i deteta.


Ali, "Jadnici" nisu samo lična priča. To je rasprostranjena tapiserija čovečanstva, ispunjena kaleidoskopom likova koji se bore u sopstvenim bitkama: Fantina, samohrana majka dovedena do očaja, Eponin, gamen(ka) progonjena neuzvraćenom ljubavlju, njen brat Gavroš, Marius, mladi student uhvaćen u vrtlogu revolucije, i Tenardije, porodica iz koje potiče Eponin, podmukli krčmari - prevaranti koji, nakon propasti svog biznisa, postaju pariski kriminalci

Priča se razvija u pozadini junske pobune, burnog sukoba između ideala slobode i stiska ugnjetavanja. To je bitka koja se vodi na barikadama nade i očaja, gde se ljubav meša sa krvoprolićem, a snovi sudaraju sa brutalnom stvarnošću.

"Jadnici" su više od istorijskog romana; to je bezvremenski vapaj za pravdom, dirljiva refleksija o ljudskoj sposobnosti i za okrutnost i za saosećanje. Priča nas izaziva da se suočimo sa realnošću nejednakosti, predrasuda i borbe za svetliju budućnost. To je knjiga koja ostaje sa vama dugo nakon poslednje stranice, njeni likovi odzvanjaju u vašem srcu, podstičući vas da ispitujete, da saosećate i da se borite za svet u kome je iskupljenje mogućnost, a ne daleki san.

Dakle, zakoračite na užurbane ulice Pariza i izgubite se u epskoj tapiseriji "Jadnika". Budite svedoci trijumfa i tragedija, prolaznih trenutaka radosti i porazne težine teškoća. Zapamtite, čak i u najdubljem mraku, čak i usred vapaja jadnika, jedna iskra saosećanja može da zapali vatru koja osvetljava put ka boljem sutra.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha