UKRATKO - KADA KNJIŽEVNOST POSTAJE UMETNOST


Šta je to što jedno književno delo čini velikom i vrednom, neprolaznom umetničkom tvorevinom? Po čemu se ono razlikuje od drugih dela koja to nisu? Teška pitanja za jednostavan i kratak odgovor.

Neko ko je čitao Platona rekao bi da je to autorova sposobnost da božansko umetničko nadahnuće transponuje u reči i rečenice i da ih u isto vreme učini razumljivim i dovoljno zanimljivim za većinu ljudi. Dakle, prema ovom shvatanju, književni dar je nešto što potiče od sila koje su iznad autora, a on je samo izabran da, nadahnućem, prenese umetničko delo  drugim ljudima.

I dalje mislim da to pre svega podrazumeva poseban senzibilitet autora da svojim čulima prepozna i oseti pulsirajući svet oko sebe i da kroz čaroliju reči dočara čitaocima lepotu i nesavršenost ovako prepoznatog sveta.

Ipak, ostaje velika tajna kako autor postiže tu „čaroliju“ i kako to ne mogu svi ili mnogi koji pišu, već samo poneki među njima. Proučavajući velika i vredna književna dela, već nekoliko hiljada godina pokušavamo da otkrijemo ovu tajnu, sa manje ili više uspeha. I nikada nismo u potpunosti uspeli, iako postoje kriterijumi koje smo ustanovili, a koji nam svakako pomažu da „otključamo“ ono što čini umetnost.

 Možda je za sve nas bolje da se ova tajna nikada do kraja ne otkrije.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha