"GLENGARI GLEN ROS" - drama Dejvida Mameta


Dejvid Mamet je američki dramski pisac poznat po svom jedinstvenom stilu pisanja i izrazito dramskom pristupu.

Njegov komad „Glengari Glen Ros” ističe se kao jedno od najznačajnijih dela u piščevoj karijeri i američkoj dramskoj književnosti.


Stil i dramski pristup:

 Mametov stil pisanja karakteriše oštar dijalog i upotreba onoga što se često naziva „Mametov govor“—a njegov dijalog se može prepoznati po upotrebi pauza, ponavljanja i navodnika za modifikovanje semantike. Možete očekivati vulgarnost, žargon, minimalno izlaganje i da likovi munjevito prekidaju i ispituju jedni druge. Njegovi likovi često koriste brze, fragmentirane rečenice sa mnogo prekida, stvarajući napetu atmosferu i osećaj realizma u komunikaciji. Štaviše, Mamet je poznat po minimalističkim postavkama i ograničenom scenskom dizajnu, prvenstveno fokusirajući se na likove i njihove interakcije.


Razvoj zapleta i mehanizam napetosti:

 "Glengari Glen Ros" je drama koja se vrti oko prodavaca nekretnina koji su pod pritiskom da prodaju. Radnja se odvija tokom jednog dana u kancelariji za nekretnine, a mehanizam napetosti proističe iz žestoke konkurencije među likovima, njihovih moralnih dilema i njihove borbe za opstanak. Mamet vešto koristi dijaloge kako bi otkrio sukobe i tajne likova, a napetost eskalira kako se priča odvija.


Sadržaj i sociološki aspekti:

 Predstava istražuje teme kao što su kapitalizam, korupcija, moć i moral. Mamet prikazuje surovu realnost prodajnog i poslovnog sveta, ispitujući kako ljudi reaguju pod pritiskom i kako su njihovi moralni principi ugroženi u potrazi za uspehom.


Vremenski kontekst:

 „Glengari Glen Ros” je prvi put izveden 1983. godine, tokom perioda ekonomske nestabilnosti i uspona korporativne kulture u Sjedinjenim Državama. Drama odražava ekonomske i društvene tenzije tog vremena, ali takođe ima univerzalnu privlačnost jer se bavi bezvremenskim temama.


Mametovo mesto u američkoj drami:

 Dejvid Mamet se smatra jednim od najuticajnijih dramskih pisaca američke dramske književnosti. Njegov prepoznatljiv stil i tematska dubina uticali su na mnoge druge pisce i pozorišta. Mamet je takođe režirao mnoge svoje drame, dodatno doprinoseći njihovoj interpretaciji.


Biografske informacije:

Dejvid Mamet je rođen 30. novembra 1947. godine u Čikagu, Ilinois. Pored „Glengari Glen Rosa“, neka od njegovih najpoznatijih dela su: "American Buffalo," "Oleanna," "Speed-the-Plow" i "The Cryptogram."  Dobitnik je Pulicerove nagrade za dramu za "Glengari Glen Ros" 1984. Dobitnik je i brojnih drugih prestižnih nagrada i nominacija, a njegova dela su i dalje aktuelna u svetu savremenog pozorišta.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha