"The Dying Animal" - roman Filipa Rota



Roman „Umiruća životinja“ Filipa Rota duboko istražuje temu strasti i prolaznosti kroz priču o Dejvidu Kepešu, profesoru književnosti šarolikih erotskih apetita. Ova priča nam daje uvid u složenu psihologiju glavnog junaka, ali i u stilske, poetske i formalne kvalitete Filipa Rota.

Tokom čitavog romana, Rot maestralno koristi jezik kako bi preneo Kepešovu opsesiju prelepom mladom studenticom Konsuelom Kastiljo. Stvaranje erotske veze između njih dvoje je duboko poetsko iskustvo, a Kepešova opsesija njenim grudima postaje centralni motiv i svojevrsni fetiš, koji se može tumačiti kao metafora ljudske potrebe za fizičkom vezom u suštinski prolaznom svetu. 

 Stilska elegancija Filipa Rota snažno se odražava u njegovom opisu Kepešove unutrašnje borbe. Kroz njegove reči nailazimo na profesorovu duboku nesigurnost i strahove – strah od starenja, ljubomoru i neodlučnost. Ovaj autor uspešno koristi naraciju da uvuče čitaoca u dubinu Kepešovih osećanja, terajući nas da se zapitamo o prirodi strasti i prolaznosti.

 Formalno, roman je osmišljen tako da prati unutrašnji monolog Kepeša, što doprinosi intimnosti priče. Kroz svoje introspektivne misli, Rot postavlja temelj za dublje razmatranje likova i njihovih motiva. Roman Filipa Rota „Umiruća životinja” istražuje složene aspekte strasti i prolaznosti kroz introspektivni portret glavnog junaka. Kroz izvanredan jezik, stilske elemente i duboku psihologiju likova, Rot nas podstiče na razmišljanje o prirodi ljudskih emocija i njihovoj nepromenljivoj povezanosti sa prolaznošću života.

„Umiruća životinja“ je treća knjiga u nizu koji prikazuje život izmišljenog profesora, a prethode „Dojka“ (1972) i „Profesor želje“ (1977).

Po ovom romanu snimljen je izvanredan film pod nazivom "Elegija", za koji su mnogi poznavaoci filma rekli da je jedna od najlepših ljubavnih priča. Glavne uloge u filmu igrali su Penelope Kruz i Ben Kingsli.


 Kada je reč o biografskim podacima Filipa Rota, važno je napomenuti da je Rot bio istaknuti američki pisac rođen 1933. godine u Nju Džersiju. Tokom svoje karijere, Roth je bio poznat po istraživanju tema kao što su identitet, seksualnost i američko društvo. Njegov rad je često izazivao kontroverze i osvajao prestižne književne nagrade, uključujući Pulicerovu nagradu. Rotovo pisanje ostavlja dubok utisak zbog svog smelog pristupa temama i dubokog razumevanja ljudske prirode.

 Filip Rot je preminuo 2018.






Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha