PAKLENA POMORANDŽA - NASILJE I LJUDSKA PRIRODA


Film Stenlija Kjubrika „Paklena pomorandža“ izazvao je mnogo kontroverzi u vreme kada je snimljen (1971).

 Ponegde je bio zabranjen zbog eksplicitnih scena nasilja, na nekim mestima nije bio poželjan za prikazivanje, a negde je u celini prikazan tek mnogo kasnije.

 Snimljen prema istoimenom romanu Entonija Berdžisa, nije se u svakom segmentu pridržavao detalja priče romana.

 Ono što je kritičarima filma tada možda promaklo jeste činjenica da ako film prikazuje nasilje i bavi se ovom temom – to ne mora da znači da istovremeno propagira nasilje. Naprotiv, filmovi, kao i druga umetnička dela, često imaju katarzičnu ulogu – izazivajući određena osećanja, oni zapravo pročišćavaju i eliminišu takva osećanja.

Radnja filma odvija se na određenom geografskom području, ali je njegova priča, kao i poruke, univerzalna.

Jedno od ključnih pitanja jeste – oni koji sticajem okolnosti, zato što su slabiji, trpe nasilje,  onda kada dođu u poziciju da imaju bilo kakvu moć, da li se ponašaju isto kao i oni koji su, pre toga, bili nasilni prema njima? Da li i oni postaju nasilni i često uživaju u ovim nasilnim delima? Da li je nasilje i zakon jačeg nešto što je imanentno ljudskom rodu? Dakle, onaj koji je jači je uvek, po prirodi stvari, nasilan, a onaj koji je slabiji je prinuđen da pati i pokorava se. Dok se uloge ne zamene... Istorija ljudskog roda pokazuje da je to vrlo često tako, ali da se, naravno, to ne dešava uvek.


Drugo ključno pitanje u filmu jeste: da li se ljudska priroda može promeniti nasilnim i veštačkim eliminisanjem slobodne volje? Moguće je, ali kao što vidimo u filmu, takav predator neminovno postaje žrtva, čak i najslabijih stvorenja, takoreći sa dna prirodne i društvene selekcije.

 Intrigantan film koji će nas uvek naterati da duboko razmislimo.

Malkolm Mekdaul odigrao je jednu od svojih najupečatljivijih uloga.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha