HOĆEMO LI NA MALDIVE?

Maldivi. Neki kažu - raj na zemlji. Prema poslednjim informacijama koje imam, svi aranžmani kod nas za ovo leto prodati su za vrlo kratko vreme.

To je sigurno zato što su cene veoma povoljne, zapravo - jeftino je, uz mogućnost beskrajno dugih rata za odloženo plaćanje.

Nisam se raspitivao o strukturi onih koji putuju na ovu prelepu destinaciju, iz prostog razloga što pouzdano znam - to su prosvetari! Kako to znam? Zato što sam i ja prosvetar. 

 Ima mnogo razloga zašto je to tako: prvo - cene su pristupačne, za svaki džep, drugo - prosvetari će dobiti drastično povećanje plata posle koga će najveći problem biti  - gde i kako potrošiti ta silna sredstva, tako da sigurno niko ne bi poželeo da bude u njihovoj koži jer je ta egzistencijalna dilema poput noćne more.

 Treće, i možda najvažnije, - prosvetari su po prirodi stvari radoznali ljudi koji žele da istraže nepoznate i egzotične destinacije. Novac im svakako nije najvažnija stvar u životu, a i da jeste - ovde se to kao pitanje uopšte ne postavlja. Ta znatiželja, istraživački i pustolovni duh naročito važi za one koji predaju recimo književnost - njihova predavanja o avanturističkim romanima, kojih ima dosta u lektiri, biće obogaćena konkretnim saznanjima i pustolovinama, samim tim biće interesantnija.


 Takođe, nastavnici istorije i geografije - na konkretnom primeru izučavaće a kasnije prenositi informacije o geografskim i kulturnoistorijskim karakteristikama dalekih, egzotičnih i većini učenika nedovoljno poznatih zemalja i naroda.


Pa onda nastavnici muzičke i likovne kulture kojima će prelepe slike i muzička tradicija Maldiva svakako biti inspiracija za kreativne performanse. 

 Naravno, o koristi koju će imati nastavnici stranih jezika ne treba ni govoriti - na Maldivima se tokom sezone čuju različiti svetski jezici, pa je to prilika da se sopstveno znanje i pristup izučavanju jezičke građe i govornih finesa dodatno obogate.

Onima koji, uprkos svim nebrojenim povoljnostima, ipak ne mogu da odu, ostaje gledanje fotografija i, prosvetarima uvek svojstvena, imaginacija, otprilike kao u Nušićevom komadu "Kirija".

Ostaje i ona čuvena misao jednog od junaka još čuvenijeg i uvek aktuelnog stripa "Alan Ford" : "Sanjao sam prošle noći da sam ostao bez dinara u džepu. Kada sam se jutros probudio, moj san je postao java. Nikad ne odustajte od svojih snova!"

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha