ELEGIJA - film po romanu Filipa Rota



Dejvid Kepeš je književni kritičar i profesor, u stanju „emancipovane muškosti“: Njegovi odnosi sa ženama su obično neobavezni, kratki i seksualne prirode. Prethodno oženjen, ima sina koji mu nikada nije oprostio što je napustio majku. Njegov prijatelj, pesnik, dobitnik Pulicerove nagrade, Džordž O'Hirn, predlaže da „razdvoji“ svoj život: da razgovara i uživa u umetnosti sa ženom, i da „zadrži seks samo zbog seksa“. Dejvid je takođe u opuštenoj 20-godišnjoj vezi sa Kerolajn, još jednom bivšom studentkinjom.


Susreće Konsuelu Kastiljo, prelepu i samouverenu studentkinju koja prisustvuje jednom od njegovih predavanja. Ona zaokuplja njegovu pažnju kao nijedna druga žena i započinju ozbiljnu vezu. Džordž mu savetuje da je ostavi pre nego što ona napusti njega, ali Dejvid ne može da se natera da je se odrekne. Oni su par godinu i po dana, tokom kojih on nastavlja da spava sa Kerolajn; nijedna žena ne zna za postojanje druge.





Tokom jedne večere, Konsuela poziva Dejvida na svoju porodičnu zabavu. Posle izvesnog oklevanja, pristaje da prisustvuje. Na dan događaja, Dejvid telefonira Konsueli i kaže da je zaglavljen u saobraćaju i da neće moći da dođe. On u stvari sedi u svom automobilu, zabrinut zbog susreta sa Konsuelinom porodicom. Slomljenog srca, Konsuela spušta slušalicu i prekidaju vezu. Ubrzo nakon toga, Džordž doživi moždani udar tokom konferencije o poeziji nakon što ga Dejvid predstavi, a kasnije umire. Dejvid prekasno shvata da je iskreno voleo Konsuelu i prekida svoju vezu sa Kerolajn. On donekle popravlja svoj odnos sa sinom Kenijem, koji otkriva da je u aferi i indirektno pita Dejvida za savet.



Prolaze dve godine pre nego što Konsuela i Dejvid ponovo stupe u kontakt. U novogodišnjoj noći, Dejvid dobija poruku od Konsuele. Ona napominje da mora nešto da mu kaže pre nego što sazna od nekog drugog. Kasnije, njegovom stanu, Konsuela najavljuje da je pronašla kvržicu u dojci i da će joj biti potrebna operacija. Ožalošćen, Dejvid plače i pita je zašto mu nije rekla ranije. Konsuela potom traži od Dejvida da fotografiše njene grudi, pre nego što ih lekari „upropaste”. On se slaže.

U poslednjoj sceni, Dejvid posećuje Konsuelu u bolnici gde se ona oporavlja od mastektomije. Konsuela kaže: „Nedostajaćeš mi“. On odgovara: „Ovde sam“ dok seda na bolnički krevet i nežno joj ljubi lice. U završnoj "fantasy" sceni, film se vraća na Dejvida i Konsuelu na plaži gde mu je Konsuela rekla da ga voli.


Malo je američkih pisaca bilo u stanju da ispita strah, bes i očaj starenja tako elokventno kao Filip Rot, a kao i sa drugim njegovim romanom koji je oživeo na platnu („Ljudska mrlja“), ovde je Nikolas Mejer lepo adaptirao Rotovu 'Umiruću životinju"' sa svom visceralnom neposrednošću i poezijom romana o teroru i saosećanju u odnosima između maja i decembra. Isabel Košet je uspela da vodi svoj talentovani glumački skup kroz ovu priču kao da je balet. Rezultat je jedna od najlepših 'ljubavnih priča' ikada snimljenih.


Pametan i razorno tužan, "Elegija" je u srcu film o mnogim prokletim načinima na koje pokušavamo da se zaštitimo od neizbežne smrti - rekao je jedan kritičar.

„Elegija“ je američki romantični dramski film iz 2008. godine u režiji Isabel Košet, španske rediteljke, po scenariju Nikolasa Majera, zasnovanog na romanu "Umiruća životinja" Filipa Rota iz 2001. U filmu igraju Penelope Kruz i Ben Kingsli, sa Piterom Sarsgardom, Patrišom Klarkson i Denisom Hoperom u sporednim ulogama.

Коментари

  1. Odličan film. U nekim segmentima podseća na "Jesen u Njujorku", pa i "Ljubavnu priču", ali mi se čini da je u misaonom pogledu "jači".

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha