"У РЕДУ ЈЕ БИТИ ЉУТ НА КАПИТАЛИЗАМ" - књига Бернија Сандерса




Берни Сандерс (енгл. Bernie Sanders; 8. септембар 1941) је амерички политичар. Као представник савезне државе Вермонт, постао је сенатор САД 2007. године, а пре тога је био и члан Представничког Дома САД. Већину свог политичког ангажмана је провео као независни политичар, уз повремену сарадњу са Демократском странком.

Сандерс се изјашњава као демократски социјалиста и прогресивац.

У реалполитици Сандерс промовише социјалдемократски програм по узору на скандинавски модел, који подразумева универзално јавно доступно здравство и образовање, веће порезе за супербогате ради прерасподеле богатства, развијање механизама социјалне заштите, плаћено родитељско одсуство, повећање минималне плате, значајно повећање плата наставницима и запосленима у образовању, енергетску политику засновану на обновљивим изворима енергије ради заштите животне средине, доношење закона о контроли оружја, реформа имиграционог закона, те поштовање и развијање људских и мањинских права укључујући права ЛГБТ заједнице. Када је реч о спољној политици, Сандерс у великој мери подржава смањење војне потрошње, више дипломатије и међународне сарадње, и ставља већи нагласак на права радника и еколошка питања када се говори о међународним трговинским споразумима.

Три пута је као независни кандидат биран за градоначелника Берлингтона, највећег града у Вермонту, његовој матичној држави. Под Бернијем Берлингтон је постао први град у Сједињеним Америчким Државама који је имао програм друштвене станоградње. Покренуо је велики пројекат ревитализације "доњег града". Као градоначелник, водио је јавну кампању под слоганом "Берлингтон није на продају" и спречио претварање великог комплекса излетишта и паркова „Вотерфронт парк“ у пословни центар. У борби за трећи градоначелнички мандат победио је заједничког кандидата републиканаца и демократа. Након градоначелничке дужности изабран је као независни кандидат у Представнички дом Конгреса и после у Сенат где је данас независни сенатор с најдужим сенаторским стажом у историји Сједињених Америчких Држава и једини декларисани социјалиста у Сенату.

ИЗЈАВЕ

„Желим само рећи ово о својој политичкој каријери. Мислим да се мало људи неће сложити како је то најнеобичнија политичка каријера у Сенату САД. Нико није мислио да ћу бити изабран за градоначелника Берлингтона у Вермонту. Врло мало је људи веровало да ћу победити искусног републиканца са 16% предности и постати конгресмен из Вермонта. Људи нису били тако сигурно да ћу победити најбогатију особу у Вермонту и постати сенатор САД. Зато, ја бих рекао, немојте ме потцењивати.“;

 „Кад мама и тата раде два или три посла, раде цели дан, а опет не могу детету платити факултет, нешто није у реду.“

„Нико ко ради 40 сати седмично не би требало да живи у сиромаштву.“;

"Ми смо једина земља у индустријализованом свету која не гарантује здравствену заштиту. 45.000 људи сваке године умире зато што не могу ићи лекару.", неке су од Сандерсових изјава.

Извор: Википедија

Ево шта је Берни Сандерс, поред осталог, рекао у интервјуу британском Гардијану пре неки дан:

 „Па“, каже он, „мислим, што више знамо, то су нам отвореније позитивне опције.  А што се тиче љутње, мислим да људи имају право да буду љути. 

У Америци су тренутно недељне плате радника прилагођене инфлацији ниже него што су биле пре 50 година.  Да ли људи треба да буду љути што њихови шефови сада зарађују 400 пута више од њих?

 Знам да у Великој Британији имате много штрајкова и превирања.  Реч је о томе да је у последњих 40, 50 година, дошло до невиђеног трансфера богатства, са радничких породица на врх од само 1%.  Да ли људи треба да буду љути због тога?  Проклето тачно, требало би."

Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha