"Маслачково вино" Реја Бредберија



Реј Бредбери (1920 - 2012) сматра се једним од пионира научне фантастике. Написао је више од 500 књига које су, иако научна фантастика доминира, различите тематике. Роман "Маслачково вино" објављен је 1957. године. Бредбери је добио Пулицерову награду за књижевност. 


"Маслачково вино" је пре свега аутобиографски роман. Има много појединости које је Бредбери пренео из свог живота, детињства претежно, почев од имена главног јунака које је у ствари комбинација његовог и средњег имена Рејовог оца. Но, у роману има и елемената научне фантастике, авантуристичког романа па и оног психолошког. 


Главни јунак је дванаестогодишњи дечак, али је ту читава галерија ликова из измишљеног Зеленграда у Илиноису (САД). Почев од његовог млађег брата Тома, маме и тате, баке и деке, па и прабаке која ће морати да "отпутује", али сматра да онај ко има породицу не може да умре; затим су ту његови другови, на једног је бесан јер се одселио, проналазач који схвата да никаква "машина среће" не може да замени породицу, путујући продавац отпада и добротвор, старица којој деца не верују да је и она била у њиховим годинама, средовечни новинар заљубљен у младалачку слику деведесетогодишње старице, храбра девојка која се не боји усамљеног силеџије, продавац патика коме дечак "отвара очи", старац-времеплов који не може без звука велеграда јер га подсећа на бурна прохујала времена, неспретна жена које би да гради "политичку" каријеру, трамвајџија који иде у пензију... Читав мали свет који се, као и прелепа природа и поља маслачка, од кога његов деда прави изузетно вино, отвара пред очима и свим другим чулима некога ко је на прагу живота. 



Даглас Даг Сполдинг је дванаестогодишњи дечак на летњем распусту који једног дана неочекивано схвата да је жив.   Стварно жив,  он мора све искусити и све осетити и све то записати и запамтити јер је све тако дубоко.  



 Дагову емотивност додатно компликује чињеница да је његов родни град Грин Таун у Илиноису директно из филма Тима Бартона.  Постоји отпадник који се вози у коњским запрежним колима по улицама и делује као нека врста бесплатне, покретне гаражне продаје, доставља бебе и повремено прави мистериозне напитке.  Постоји комшиница која спрема још један магични напитак — више као чаробни зелени смути, заиста — да одагна још једног комшију за кога мисли да је вештица.   А кад смо већ код вештица, можда постоји или не мора постојати права умотана у восак и која живи у стакленој кутији у аркади.  А ту је и локални серијски убица.


 Срећом, Даг има свој арсенал добрих момака.  Већина њих су чланови његове породице: брат Том, његови родитељи и бака и деда, власници локалног пансиона.  У Америци 1920-их, породице су се више географски држале заједно него сада.  



 Он такође има Џона Хафа и Чарлија Вудмана, своје најбоље другаре - па, барем док се Џон Хаф не одсели.  Као да то Дагово лето не чини довољно лошим, комшије, укључујући и његову прабаку, почињу да одлазе са овог света.  Неки становници Грин Тауна имају среће да умру од старости, али неки бивају убијени.  Све је то превише за Дага, осетљивог момка који схвата да и он једног дана мора да умре, а толико се брине за сопствену смрт да је замало изазива.


 "Маслачково вино" је медитација о смртности, сећању, носталгији и детињству која почиње првог дана лета и завршава се последњег.  То је подсетник колико живота можете спаковати у три месеца ако се заиста потрудите - и ако имате праве ципеле.



"Жив сам. Размишљати о томе, примећивати, то је ново. Радиш ствари и не гледаш. Онда одједном погледате и видите шта радите и то је први пут, заиста".



"Пчеле имају мирис, знате, а ако немају, требало би, јер су им ноге засуте зачинима са хиљаду цветова". 



" Прва ствар коју научиш у животу је да си будала. Последња ствар коју научиш у животу је да си иста будала". 



" Почетак мудрости, како кажу. Када имаш седамнаест, знаш све. Када имаш двадесет седам, ако и даље знаш све, још увек имаш седамнаест". 



" Никада није умрла особа која је имала породицу". 



" Колико год се трудили да будете оно што сте некада били, можете бити само оно што јесте, овде и сада". 




Јутјуб презентација "Маслачковог вина":





Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha