Don Kihot na slikama Salvadora Dalija



Česte su ankete u mnogobrojnim svetskim medijima o junacima dela opšte književnosti. Bilo da je pitanje - ko je najomiljeniji - ili možda drugačije formulisano - koji lik vam prvi pada na pamet - u većini tih anketa pobedio je Servantesov vitez Don Kihot. To se dešava i kada  pitanje nije baš tako "ozbiljno", recimo kada ono glasi - ko je po vama najšarmantniji literarni junak? Odgovor je opet - Don Kihot. Pa čak se taj odgovor dobije i na pitanje o najtragičnijem junaku umetničkih dela uopšte, dakle ne samo lepe književnosti.


U tome se slažu široka publika i književna kritika. Odgovor na pitanje zašto je to tako delimično se krije u zastupljenosti ovog romana u školskoj lektiri, ali ima toliko drugih dela koja su takođe obavezna pa njihovi junaci ipak nisu pobednici.



 Možda ljudi koji čitaju, obrazovani pojedinci, kao i oni koji su stručni u pitanjima književnosti, u ovom, ja bih rekao, beskrajno šarmantnom, na prvi pogled veoma nesrećnom i svakako ludom junaku, u kome se sustiču i prepliću tragično i groteskno mnogo pre Gogolja i njegovih nastavljača, i u isto vreme beskrajno plemenitom liku - nalaze delić svoje sudbine i svog udesa, svog traženja smisla u svetu punom apsurda? Možda, ako se u obzir uzme širi kontekst, ipak nije toliko nesrećan? Možda je sukob realnosti i sna nepromenljiva istorijska kategorija i možda ceo ljudski rod u svojoj osnovi ima satirične korene koji se dobro vide kroz ironični otklon? 



Nije zato nimalo čudno što je Don Kihot bio  inspiracija Salvadoru Daliju koji je u umetnosti 20. veka ostavio neizbrisiv trag. 


Nadrealista Salvador Dalí ilustrovao je nekoliko klasičnih književnih dela tokom svoje karijere, od Danteove "Božanstvene komedije" do "Alise u zemlji čuda" Luisa Kerola.  Od ovih projekata, knjiga koja je najuže povezana s Dalijevim vlastitim kulturnim nasleđem je "Don Kihot de la Manča" Migela de Servantesa, koji se smatra najuticajnijim romanom španskog "Zlatnog doba" .  



Dali je ilustrovao izdanje romana iz 1946. godine, koje je ispunio sa 38 jedinstvenih crteža "konjskih" avantura Don Kihota i Sanča Panse širom Španije.  



Skoro dve decenije kasnije, kada je Dali dobio nalog da napravi skup grafika inspirisanih ikonama španske kulture, ponovo se okrenuo ovoj klasičnoj priči.  Rezultat je "Pet španskih besmrtnika" , koji sadrže Servantesa i Don Kihota kao dva besmrtnika, zajedno sa srednjovekovnim herojem El Sidom i umetnicima El Grekom i Dijegom Velaskezom. 












Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha