Чарлс Буковски



Чарлс Буковски (1920 — 1994)  био је амерички песник, приповедач и романописац. Данас се сматра једним од најутицајнијих писаца битничке генерације (енгл. beat generation). Остаће упамћен по свом експлицитном, сировом, понекад чак вулгарном књижевном изразу и својим причама о симпатичним губитницима са маргина америчког друштва.



Данас су веома популарни  његови романи:

  • Холивуд,
  • Блудни син, 
  • Жене,
  • Забелешке старог покварењака,
  • Палп,
  • Шекспир ово никад није радио и други,

као и збирке кратке прозе

  • Ђаво је био врућ,
  • Приче о обичном лудилу,
  • Фотографије из пакла,
  • Љубав и лудило у ЛА...



КЊИЖЕВНИ СТИЛ

Иако никада није заиста био повезан са Хенријем Милером, Аланом Гинсбергом и осталим типичним представницима „битничке " генерације писаца, због свог неформалног књижевног израза и бунтовног става према тадашњем естаблишменту, Чарлс Буковски се данас сматра једним од најоригиналнијих и најутицајнијих писаца тог периода. Сам Буковски своје књижевне узоре проналазио је у Хемингвеју, Достојевском, Робинсону Џеферсу, Џону Фантеу, Луису Фердинанду Селину...



Дела Чарлса Буковског су у основи аутобиографска. Теме су шаролике и разноврсне а у центру интересовања овог писца су увек патње и проблеми обичног човека. Његови јунаци су очајни, несрећни људи, губитници и особењаци са маргина друштва огрезли у пороке, често на ивици лудила, емоционалног слома и материјалне беде. Свакако најпознатији јунак је Хенри Кинаски, алтер-его Чарлса Буковског који се појављује у многим његовим причама и романима. Он је симпатични губитник, пијанац, коцкар и женскарош који живи на ивици беде, дружи се са пропалицама и преварантима, а жене повремено користи како би се докопао високог друштва. Баш као и Буковски, Хенри Кинаски преферира да буде сам, пије, пише и слуша класичну музику. Први пут се појављује у причи "Confessions of a Man Insane Enough to Live With Beats" ( у слободном преводу "Исповести човека довољно лудог да живи са зверима") , а његову даљу судбину пратимо кроз романе "Post Office", "Фактотум", "Жене","Блудни син".




Књижевни израз Чарлса Буковског је једноставан, ослобођен метафора, разумљив свима, али и изузетно духовит и циничан у исто време. Језик је сиров, улични понекад вулгаран и бруталан. Вероватно због тога је Буковски своја дела објављивао претежно код малих и независних издавача. Важио је за „андерграунд“ писца и за живота је стекао много мање славе и успеха код књижевних критичара и читалаца него што је има данас.

Извор: Википедија


"У својим делима Буковски стаје на страну обичног, малог човека приказујући га на "улицама страве и агоније" као симпатичног  губитника, некога сиромашног у материјалном, али изузетно богатог у духовном смислу... на маргини остављеној за све оне мислеће и неприлагођене појединце који су на време схватили чудесна правила игре где се сваки рад исплати, али само за привилеговане појединце у чије се џепове и банковне рачуне прелива сва зарада и профит док свима осталима преостаје углавном ништа. 

Духовна беда и стање мртвила, безличности масе дати су у делима Буковског неодољиво натопљени алкохолним испарењима и "сасвим обичним лудилом" тако луцидно профилисани и иронично обрађени да се просто преливају попут слапова унутар модерне позорнице апсурда где на све стране избијају незадовољство, насилност, перверзност и глупост модерног друштва заснованог на лажима, сили, грамзивости и перфидним играма владајућих, привилегованих појединаца... Естетика ружног на неки начин је стил којим би се могла именовати његова чудесна поетика... бритког, хумористичког и луцидног стила приповедања - стварност огољена до тачке болне неиздрживости, све оно неправедно прећуткивано у делима савремених писаца која углавном говоре много, а не кажу ништа... бар када је суштина стварности у питању, ма колико она ружна и лицемерна била". 

 Извор: xxzmagazin.com - регионални портал



ЧАРЛС БУКОВСКИ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Главни део опуса Буковског објављен је у вишеструким издањима и на српском језику, највећим делом захваљујући преводима Флавија Ригоната, који је приредио и Изабрана дела овог писца у 14 књига.

Романи: Пошта (такође: Post office); ФактотумЖенеБлудни синХоливудШунд (Палп).

Кратка проза: Белешке маторог покварењакаПриче о обичном лудилуФотографије из паклаМузика вреле воде (Музика вруће воде)Најлепша жена у градуОдломци из вином исфлекане бележнице: необјављене приче и есеји, том 1: 1944-1990; Тако мртви волеУ одсуству јунака: необјављени есеји и приче, том 2: 1946-1992; Ђаво је био врућ: избор кратких прича (1965—1990); Љубав и лудило у Л. А.

Поезија: У четири тома објављена је поезија од 1947. до 1994. На српском су објављене и појединачне књиге и избори: Песме последње земаљске ноћиЗа ЏејнУ чему је проблем, господо?Каква корист од наслова: изабране песме 1955 - 1985.

Остало: Писма 1959-1969Шекспир никада ово није радио14 интервјуаДневник: 1991-1993.

Извор: Википедија


Слике и цитати преузети са Фејсбук странице Bukowski



ФАНТАЗИЈА О ДОСТОЈЕВСКОМ

Уза зид, стрељачки вод на готовс
а онда је помилован. 
А шта да су стрељали Достојевског
пре него што је написао све то? 
Претпостављам да не би било важно
не директно. 
Постоје милијарде људи
 које га никад нису читале
и никад неће. 
Али, кад сам био млад
знам да ме извукао из фабрика
поред курви
дизао ме високо кроз ноћ
и смештао на боље место. 
Чак и кад сам пијанчио за шанком
са осталим пропалицама
било ми је драго 
што је Достојевски био помилован
јер је то и мени дало неку врсту
помиловања
дозволило ми да гледам
право у та ужегла лица
у том свету. 
Док смрт упире свој прст
чврсто сам се држао, 
неокајани пијанац, 
делећи смрадни мрак
са мојом браћом. 



"Aко ћеш да покушаш" - Чарлс Буковски
https://youtu.be/JRMTbOSgRu8

"Плава птица"
https://youtu.be/5q7u4jBhaM8

Филозофија Чарлса Буковског
https://youtu.be/eMTDAHK-tkE


Би-би-сијева прича о Чарлсу Буковском
https://youtu.be/EGihOkRNwsc









Коментари

Популарни постови са овог блога

PRIČE SA BORA BORE I MALDIVA - JEDNO NEZABORAVNO LETOVANJE

NEDOSTIŽNO U SRPSKOJ NARODNOJ BAJCI

Pariski glamur prohujalih epoha